Per cert, amb aquesta recepta també m'apunto a l'embolic organitzat la setmana passada sobre l'ús de flors a la cuina...
Aquesta recepta va sortir d'un curs d'herbes remeieres, al qual em vaig apuntar per distingir i conèixer tipus de flors i d'herbes, però l'únic que vaig aprendre va ser a fer licors (especialment de menta o tarongina), pomada de calèndula i, és clar, aquest xampany de saüc. El saüc, suqué, sugué, sulgué o com en digueu a la vostra zona, és un arbust que acaba sent arbre si pot arribar a créixer, que se sol trobar a les lleres dels rius. Nosaltres, per sort, en tenim un al davant de casa (el que veieu a dalt).
Em va tocar fer unes traduccions per a una més que famosa empresa de cava catalana i resulta que aquesta recepta segueix el mètode tradicional d'elaboració del cava, però fet a casa.
Ingredients per obtenir uns cinc litres, més o menys:
12 ramells de flors, més o menys pesen uns 70-80 grams
750 grams de sucre blanc
1 llimona
2 cullerades de vinagre de vi
4 litres i mig d'aigua
L'ideal és collir els ramells a plena floració, les flors són molt perfumades, així que quan t'acostes a l'arbre, ja en sents la flaire. Convé collir-los i fer-los servir el mateix dia, per no perdre'n l'aroma. Quan els tinguem, els posem en un recipient ample, amb el suc de la llimona i la pell tallada a trossets. Hi afegim el sucre, el vinagre i l'aigua. Ho deixem reposar completament destapat un parell de dies a dins de casa.
Transcorregut aquest temps, ho colem i ho passem a una garrafa gran. Aquí el líquid haurà de reposar quinze dies, durant aquest temps es produirà la fermentació. Per aconseguir xampany i no vinagre, caldrà tapar el bocal amb una gasa de fil perquè pugui sortir el gas carbònic de la fermentació, però que no hi pugui entrar la mosca del vinagre.
Un cop transcorreguts aquests 15 dies, ho passem a les ampolles definitives, on es generarà el gas que finalment tindrà el cava. Jo vaig embotellar-ho en ampolles de gasosa antigues (li dóna un toc vintage molt maco) i en ampolles de Vichy (vaig aconseguir un cava amb molt més gas). Val la pena remarcar que ho feu com ho feu, heu de pensar que això genera molt gas i, per tant, molta pressió. Si ho feu amb ampolles de tap de suro, haureu d'assegurar els taps amb filferro.
Un cop hagueu embotellat bé el líquid, ho deixeu reposar tres setmanes.
Un cop han passat aquestes tres setmanes, ja podem posar-lo a la nevera i servir-lo ben fred. A triomfar a la taula! Compte quan l'obriu, que és escumós com qualsevol cava que obriu a taula i el líquid es frissa per sortir.
El gust és molt curiós, força dolç, la lyli diu que sembla que beguis colònia. A mi m'agrada, però sobretot em fa molta gràcia haver-lo fet des de zero :-)
Mireu quina bombolla més petita!
que curios!!! la veritat es que amb l'última foto donen ganes de beure!
ResponEliminapetonets
ooh! no coneixia aquesta preparació i mai he tastat aquesta beguda
ResponEliminasí, ja tornen els nens al cole, aixi com la rutina que és habitual...
salutacions
Per tots els sants!! has brodat una recepta estupenda. Quina sort tenir un arbre de saüc davant de casa, ets un privilegiat. Esperarem fin la propera primavera, mentrestant anirem localitzant on carai tenim el saüc a prop de casa.
ResponEliminaUn aplaudiment per a tu, bravo!!
Aquest estiu, baix provar refrecs de saüc a
ResponEliminaEspinalvell, poblet encantador a prop de Mollo.
La veritat en va sorprendre tan el refrecs, com el encant del poble.
Felicitats per la recepta.
Però no tots tenim la sort de tenir un saüc devant de casa
Ostres, no hauria dit mai que es pogué fer cava a casa... i a sobre de saüc!
ResponEliminaA casa fèiem infusions de saüc per la tos... Però el proper any ja sabré on més posar les flors.
Un brindis pel primer dia de cole! :)
Una proposta molt interessant que jo no farè per que sóc abstèmi. Però he gaudit molt llegint-la per que és molt original (de fet es la primera que veig d'aquestes característiques a la xarxa).
ResponEliminaUna abraçada.
Que buena receta!!!.... conocia las flores y un jarabe que se hace.....pero no esta champana....se ve refrescante!!....Salud!!...Abrazotes, Marcela
ResponEliminaNo sabia que es pogués fer una beguda d'aquest tipus a casa!
ResponEliminaEsperarem el dia que els nen s retornin a casa i deixin les aules buides i tots els mestres i professors que rondem per aquí vindrem a brindar amb tu per celebrar-ho, jejej
PTNTS
Dolça
madre mía, que receta más rica y original!!!, me gusta :)
ResponEliminaSalu2, Paula
http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
Moltissimes gracies per a qui fas la dedicatoria de la recepte
ResponEliminaT'ho agraeix una mare alliberada que ha gaudit de silenci tot el dia
ESPECTACULAR!!!! La verdad, impresionante, el cava, lo del uso del saúco... Qué fotos tan bonitas, me he quedado a cuadros! (y felicidades por el colegio, supongo...)
ResponEliminaMe n'acabo d'adonar que tens recomanat el GaudiR de REUS. Has tingut la gossadia de passar per aquí, d'incògnit????
ResponEliminaPer cert. M'hauràs de dir per on has agafat la pujada al Puigpedrós per fer-la amb raquetes, si neva aquest any ens fa goig poder-ho fer!
PTNTS
Dolça
Ohh aquest cava o xampany deu estar de vici sóc una adicte al xampany, jeje
ResponEliminaEt contesto la pregunta que m'has deixat al blog, si que en vènen d'aquests núvols petits van en uns pots de la marca vahiné, els trobaràs al super a on hi ha tot lo d'aquesta marca, són uns pots rodons petits de plàstic i venen amb dos colors roses i blancs.
Salutacions
Hola!! m'agrada molt aquesta recepta, em sembla que al Garraf poc saúc tenim, però de tota manera és fantàstic!
ResponEliminaJo també en vaig fer un curs de saüc fa anys, a Tuixèn a la festa de les trementinaires amb la Suzette d'Herbes Nogués. Vaig provar el cava de saüc i estava força bo. Jo no el deixo carbonitzar i en faig suc de saüc... És molt refrescant! Quina sort tenir-ne un davant de casa!!! Has provat d'arrebossar les flors? En tinc més d'una recepta al meu bloc!
ResponEliminaBloc??
EliminaQuin es el teu bloc??
EliminaEstic interessada en el suc de sauc i no tinc molt clar com ho haig de fer perque no sem carbonitzi.
Tambe cal que ho posi a una garrafa??
Felicidades! hablan de esta receta tuya en Directo al Paladar, y me ha llamado tanto la atención, que he venido rápidamente a verlo!
ResponEliminaUn beso.
Aquest any he estat al cas hi he posat en pràctica la recepte.
ResponEliminaM'ha agradat moltíssim, més del que esperava.
gràcies per compartir-la.
Me n'alegro :-)
EliminaEm podríeu respondre quin grau d'alcohol té, si és que en té, es clar.
ResponEliminagràcies
Mercè
Mercè, sense un densímetre d'alcohol és complicat dir el grau que té, però com a regla general i com que no es destil·la l'alcohol, la beguda té com a molt 14 graus, ja que és el grau màxim que es pot assolir sense destil·lar (a l'hora de la veritat, compta que tingui entre 8 i 12, fent molt bé el procés).
EliminaFa mesos que espero que floreixi el saüc per fer-ne el xampany! Per fi ja el tinc. Només una pregunta, la garrafa tapada amb la gassa s'ha de deixar a dins de casa o l'he de posar a sol i serena?
ResponEliminaMoltes gràcies!
Eva
Eva, gràcies per la visita :-)
EliminaJo vaig tenir la garrafa a dins de casa i em va sortir bé.
Oh Ruben... em sembla que em quedaré sense xampany :'(
ResponEliminaLa primera vegada m'hi va sortir un fong gris i per això vaig preguntar si havia d'estar a dins o a fóra. Aquest cop l'he deixat a dins i també m'hi ha sortit un cèrcol d'espumeta blanca... és normal?
Gràcies,
Eva
Crec recordar que sortia una escuma a dalt de tot pel procés de fermentació, un cop passa a les ampolles i aquestes queden tancades, aquesta escuma es queda a dins del líquid per fer el gas, així que suposo que no ha de suposar cap problema.
EliminaAh! doncs sort que no l'he llençat ;-P.
EliminaGràcies per tot i ja us explicaré com ha anat la cosa!
Doncs la cosa crec que no ha anat gaire bé... L'escuma va resultar ser uns fongs, i ho dic en plural perquè n'hi havia de blancs, de negres i dels blaus com la floridura de les taronges. Com que el xampany feia molt bona olor, els vaig fotografiar abans de treure'ls i l'he embotellat igualment a l'espera que algun expert em pugui dir si són inofensius. De moment a les ampolles no s'han reproduït i ja fa les bombolletes. Abans de tastar-lo però espero que algú em pugui confirmar amb rotunditat que no enverinaré a ningú :-(
EliminaEva
Eva, estem molt pendents del resultat final! Mira de no matar a ningú (ni a tu mateixa, si pot ser).
EliminaCom va acabar la història?? Us va sortir bo?? Nosaltres estem igual i no sabem si cal llençar-ho ...
EliminaL'Eva no ens ha contestat... esperem que no deixés aquest món!
Eliminaestic en el mateix punt....i si em fa l'escuma i una mena de moc del mateix color al fons del recipient.....(molt semlant del que tenen les cerves artesanes al fons) i mal gust no té perque vaig fent tastets en el procés.espero amb moltes ganes d que tot vagi bé!
Eliminatinc una preguntq.....i es que si puc tornar a colar el producteabans d embotellar o ja np es possibe''??ja que hi algun que atre imostor dins l'ampolla....moltes gracies x la resposta i x la recepta!!!!!! si us falta saüc podeu fer una visita x la garrotxa que en tenim per a tots!!!
La veritat és que més enllà del contingut de la recepta, s,agraeix el redactat de l,escrit. Felicitats! N,hi hauria d,haver més.
ResponEliminaPodeu explicar com fer el mir royal natural? Gràcies
Perdoneu "kir royal"
ResponEliminaHola Durenbach, gràcies pel comentari. He hagut d'investigar, perquè realment no sabia què era el Kir Royale.
EliminaDiria que per fer-lo natural jo provaria de canviar les flors de saüc per fruits madurs de cassís, aixafar-los i deixar-los macerar igual que les flors, però ja no et puc ajudar més :-(
Hola acavo de fer la resepte i fa uns 2 dies q o baig enbotellar pero no semble q tingui gas on sa de deixar reposar les ampolles a dins l ermari o a fora a sol i serena
ResponEliminaHola acavo de fer la resepte i fa uns 2 dies q o baig enbotellar pero no semble q tingui gas on sa de deixar reposar les ampolles a dins l ermari o a fora a sol i serena
ResponEliminaDavid, gràcies per la visita!
EliminaJo vaig deixar les ampolles al garatge, en un lloc fresquet, tot a l'ombra. Les bombolles aniran sortint durant el repòs.
Deixa'm un comentari per dir com ha sortit!
Hola! Sóc l'Eva l'enverinadora. Perdoneu la meva desaparició... Em vaig quedar embarassada i entre això i la lactància no he pogut tastar-lo fins fa molt poquet (un glopet i prou, que faig pit).
ResponEliminaDoncs va acabar sortint molt bo i de moment no hem patit cap baixa...
Avui he quedat per anar a buscar el saüc pel xampany d'aquest any!
Una salutació a tothom!
Eva
Molt bé, Eva, m'alegro molt que sortís tot bé, i enhorabona per la criatura :-)
EliminaUn truc molt pràctic durant el primer procés de fermenatat és posar-hi un globus punxat amb una agulla. El gas carbònic infla el globus i es va escapant pel forat, evitant l'entrada d'oxigen i de la mosca del vinagre. Pràctic, senzill i eficaç.
ResponEliminaGràcies pel truc, Cristina! El proper cop que fem xampany ho faré així.
EliminaHola! Estic provant de seguir la teva recepta i se'm planteja un dubte... després dels dos dies de repòs destapat, dius que cal colar-ho... per tant, ja treus les flors i la pell de la llimona, oi? és a dir, a la garrafa solament hi va el líquid i prou, no? Gràcies!
ResponEliminaSí, a la garrafa només el líquid, ja té el sabor per la infusió de les flors i la llimona.
EliminaGràcies per la visita, Carles!
Gràcies a tu pel bloc, Ruben
EliminaHola,
ResponEliminaNosaltres en vam fer l'any passat i va sortir be. Pero aquest any tenim el dubte que al passar dos dies es crea com una gelatina. L'hem fet un altre cop i ha tornat a passar el mateix. Ha quedat tot com si fos clara d'ou. Alguna idea?
Em sap greu però no sé què dir-te. He fet 2 cops aquesta recepta i mai m'ha passat :-(
EliminaGràcies per la recepta, malgrat que ja la coneixia, encara no m'he estrenat a preparar-la i espero que em vagi bé. Avui he collit les flors i ara ho faré. Però.. una pregunta.. se t'acut com fer-ho per poder produir i gaudir del cava de saüc quan no és temporada? Se m'acut congelar les flors o bé el xarop un cop l'has infusionat.. perquè, imagino que un cop feta, l'has de consumir en un mes o així.. oi? Recordo que el gust pot ser molt variable i que no sempre queda igual, oi?
ResponEliminaXavi, jo no veig clar si pots congelar les flors, són molt petites i delicades. Tampoc tinc clar si pots congelar el xarop abans d'embotellar, perquè mataràs tots els llevats que hi hagi i després no et farà bombolla (ei, no et puc assegurar res perquè jo sóc traductor i no tinc ni idea d'això, és la meva intuició).
EliminaNosaltres vam tenir algunes ampolles més de mig any a casa i no es van fer malbé. Tingues en compte que a l'antiguitat feien alcohols i fermentats perquè era una manera de beure líquids no contaminats, millor que beure aigua possiblement contaminada.
Pel que fa al gust, com qualsevol cosa casolana varia segons el material de partida i les condicions climàtiques!
Bona nit,
ResponEliminaHe estat llegit tot el que heu escrit. I tinc un dubte, a veure si m'ho podeu aclarir: el vinagre de vi emprat en la recepta, és blanc o negre? el gust pot variar molt en el resultat final.
mercès,
El vinagre més suau que trobis, blanc o de poma anirà perfecte!
EliminaGràcies pel comentari, Laura.
Encara una altra pregunta, abans de posar la gassa de fil, has posat un tap de suro? Entenc que no, però prefereixo confirmació. Mercès
ResponEliminaNo, la gassa permet que entri i surti l'aire, però que no hi entri la mosca del vinagre. Alguns comentaris enrere van recomanar posar-hi un globus punxat, de manera que deixi passar gasos però no insectes, és un truc que es pot provar.
EliminaHola Ruben,
ResponEliminaGràcies per compartir la teva recepta, tinc el cava fermentant, és la primera vegada que ho provo, he vist que potser no està molt ben colat, Creus que abans d'embotellar puc tornar a colar?
Núria
Jo crec que sí, Núria, que no hi haurà cap problema a l'hora de sortir el gas per tornar a colar els residus sòlids.
EliminaMoltes gràcies a tots pels vostres escrits i comentaris, l’altre dia em van parlar del xampanyet de saüc i ja friso per fer-lo, com que no es temporada de saüc, he abat a la Dietetica a comprar flor de saüc assecada, espero que també em sortirà, que en penseu els experts? Espero els vostres comentaris, salut!
EliminaRamona, perdona per no contestar-te abans... ara he llegit el teu comentari, estava ocult i no l'havia vist. De totes maneres, ara estem en plena temporada de saüc, et convido a provar-ho amb flor natural, a veure com et surt!
EliminaHola, gracies per aquest post del sauc perque es una beguda maravellosa i es conec poc.
ResponEliminaEl vaig fer l any passat amb ampolles de tanca hermetica, pero deien que tenia q obrir una mica cada 2 o 3 dies per deixa sortir una mica el gas perque no peti lampolla, tu ho vas fer?? I les ampolles dretes o tumbades?
Gracies
Jo n'he fet 2 anys, el primer cop amb ampolles de gasosa i cap problema. També t'haig de dir que tenia molt poc gas quan el vam obrir, és possible que la goma del tap no acabés de ser molt hermètica. El segon cop, en canvi, ho vaig fer amb ampolles de Vichy, i una va acabar esclatant, de nit, per sort i sense ningú a prop. Feia més de mig any que estava tancada, suposo que va acumular-se massa gas, al final. Crec recordar que tenia les ampolles tombades, però tampoc t'ho puc assegurar.
ResponEliminaFantastica recepta
ResponEliminaSom-hi. Quinze diesa sol i serena. Al vespre, embotello. Moltes gràcies per compartir la recepta🤗🤗🤗
ResponEliminaMolt bé! Ja em diràs com surt!
EliminaBon dia, jo l.he deixat dins d.una garrafa amb l.obertura gran i tapat amb un drap de cuina dins de casa, han passat dos dies i també me surt l.escuma blanca, aniré mirant que no es faci cap fong, ja que l.any passat es va avinegrar sense haver.hi entrat cap mosca :(
ResponEliminaMolt bones! A mi m'hi ha sortit una bona capa de fongs de coloraines així que ho hauré de llençar 🥺
ResponEliminaHola! Un plaer trobar este article. Esta beguda, amb el nom de "socată" me la va ensenyar a preparar una amiga romanesa, perquè allà és tradicional que les famílies la preparen en grans quantitats per a beure-la en festes i pícnics. https://ca.wikipedia.org/wiki/Socat%C4%83
ResponEliminaJo l'he preparada durant diversos anys, i és una bonica cerimònia de benvinguda a la primavera, i de celebració de l'estiu. En eixe temps he aprés diverses coses:
1. Quantes més flors se li fiquen (especialment les seues tiges), més amarga ix la beguda.
2. El sucre pot ser substituït perfectament per mel.
3. En el procés de fermentació, és més manejable usar un condó punxat (sense usar, si pot ser).
4. Durant este, és normal que aparega espuma, fins i tot floridura, que pot ser retirat sense afectar el resultat final.
4. Una vegada transferida a la botella, la quantitat de gas que es crea pot ser molt gran, més que el xampany convencional, per la qual cosa és millor usar botelles fortes. Per la mateixa raó, en obrir-les, és normal que el líquid genere tanta espuma que es vesse en gran quantitat. Convé estar preparat per a esta eventualitat (jo pose un rentamans davall).