Ja hi tornem a ser: ha arribat la castanyada... i amb ella, els panellets! La bogeria d'un país, juntament amb els bolets, materialitzada en aquests dolços. A mi no m'acaben d'agradar, m'embafen massa, els trobo molt dolços... però de totes maneres, sempre puc donar un cop de mà a la cuina per fer-ne una bona carretada!
Ingredients (uns 25 panellets):
250 grams de sucre
Pell de llimona (només la part groga)
300 grams d'ametlla
50 grams de patata cuita freda
1 ou
Posem al vas, molt sec, el sucre i el polvoritzem durant 20 segons a velocitat 10. Hi afegim la pell de llimona i fem 20 segons més al 10. Hi afegim les ametlles i ho triturem 10 segons a velocitat 6.
Hi afegim la patata i ho barregem 6 segons més a velocitat 6. Retirem la massa del vas, la passem a una bossa de plàstic i la deixem reposar a la nevera unes 12 hores.
Ara que tenim la massa mare, podem fer-ne del que vulguem: per als de pinyons, el rei del panellet, agafem massa mare, en tallem les porcions que vulguem i les arrebossem amb els pinyons. El Martí em va piular que si posem una mica d'almívar als pinyons, aquests s'enganxaran força més fàcilment, i no caldrà enganxar-los un per un... un cop els tinguem arrebossats, els pintem amb ou batut i els passem pel forn, 4-5 minuts a potència màxima, just que quedin amb crosta per fora, però molt tendres per dins).
Per fer els de melmelada, agafem la massa mare, la tallem en les porcions que vulguem i en fem boles. A continuació les aixafem i hi fem un forat amb el polze, per fer-hi cabre la melmelada (en aquest cas, domèstica i de maduixes).
Apa, una culleradeta de melmelada que quedi el forat curull i cap al forn!
Per fer els de coco, agafem la massa mare i hi barregem coco ratllat. A continuació ho tallem en les porcions que vulguem.
Els ben enfarinem amb coco ratllat i ja els tenim fets!
I aquí tenim el resultat final:
O una versió més moderna, amb colorants alimentaris, per fer les delícies de la canalla (he detectat una misteriosa preferència a casa per tots els de color rosa...).
M'he oblidat dels de codony (els que tenen un quadrat al mig)!
ResponEliminaNomés cal tallar una barra de codony (el nostre també és domèstic) i embolicar-la amb massa mare com si fos un braç de gitano. Després el tallem a la mida que vulguem i cap al forn!
Bon profit i bona castanyada :-)
Quin bé de déu de panellets. A nosaltres tampoc ens agraden massa. Tu almenys has donat un cop de mà a la cuina, nosaltres ni això.
ResponEliminaAquest panellets de colors, i els del forat curull de melmelada ens han encantat. Mil petons i visca la castanya!!
molt bons! m'han agradat els de codony de colors :)
ResponEliminasalutacions
Molt bons i molt bonics!!!!
ResponEliminaAquest any els comprarem, però no tenen punt de comparació amb els fets a casa!
Petonets
La veritat es que fan molt bona fila!
ResponEliminaSalut!
Em passa com a tú, a mi m'embafen massa, però fer-los i veure com s'ho passen de bé els altres sempre és un goig!, a més a més, és una tradició molt nostra que cal mantenir!.Els vostres són preciosos i el que no té preu és que la melmelada i el codony siguin casolans...FELIÇ CASTANYADA!
ResponEliminanunca los he probado, pero viendo los tuyos me imagino que será dificil resistirse a comer solo uno ;)
ResponEliminaSalu2, Paula
http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
surfzone, tenir criatures a casa i fer panellets ha de ser genial. Jo en faig -poquets- i en menjo però la il.lusió de quan era petit era molt major (curiosament amb el torró em passa el mateix...).
ResponElimina:)
No n'havia vist mai de coloraines!
ResponEliminaA mi tampoc m'agraden gaire, però em toca fer-los!!!!
M'estimo més les castanyes i els moniatos, o els pastissets de moniato que he publicat avui.
I els panellets que menys m'agraden són els de pinyons, que són els que tenen més bona fama.
Que lindos los colores y las formas.....imagino estan deliciosos tambien!!.....Abrazotes, Marcela
ResponEliminaJo cada any en faig, per a la família, però no els tasto... no m'agraden gens.
ResponEliminaN'has fet un bé de Déu, i aquests de coloraines es veuen ben divetits!
PTNTS
Dolça
T'han quedat molt bé, i així de colors queden molt originals, a casa meva nomès els hi agraden els de pinyons (són molt fins) perquè al preu que van els pinyons, ufff. Tot i que aquesta recepta de la thermomix queda molt bé, qualsevol els compra a la pastisseria que encara són mes cars,jeje..
ResponElimina