dissabte, 30 d’octubre del 2010

Panellets (TMX)

Ja hi tornem a ser: ha arribat la castanyada... i amb ella, els panellets! La bogeria d'un país, juntament amb els bolets, materialitzada en aquests dolços. A mi no m'acaben d'agradar, m'embafen massa, els trobo molt dolços... però de totes maneres, sempre puc donar un cop de mà a la cuina per fer-ne una bona carretada!
Ingredients (uns 25 panellets):
250 grams de sucre
Pell de llimona (només la part groga)
300 grams d'ametlla
50 grams de patata cuita freda
1 ou

Posem al vas, molt sec, el sucre i el polvoritzem durant 20 segons a velocitat 10. Hi afegim la pell de llimona i fem 20 segons més al 10. Hi afegim les ametlles i ho triturem 10 segons a velocitat 6.
Hi afegim la patata i ho barregem 6 segons més a velocitat 6. Retirem la massa del vas, la passem a una bossa de plàstic i la deixem reposar a la nevera unes 12 hores.
Ara que tenim la massa mare, podem fer-ne del que vulguem: per als de pinyons, el rei del panellet, agafem massa mare, en tallem les porcions que vulguem i les arrebossem amb els pinyons. El Martí em va piular que si posem una mica d'almívar als pinyons, aquests s'enganxaran força més fàcilment, i no caldrà enganxar-los un per un... un cop els tinguem arrebossats, els pintem amb ou batut i els passem pel forn, 4-5 minuts a potència màxima, just que quedin amb crosta per fora, però molt tendres per dins).
Per fer els de melmelada, agafem la massa mare, la tallem en les porcions que vulguem i en fem boles. A continuació les aixafem i hi fem un forat amb el polze, per fer-hi cabre la melmelada (en aquest cas, domèstica i de maduixes).
Apa, una culleradeta de melmelada que quedi el forat curull i cap al forn!
Per fer els de coco, agafem la massa mare i hi barregem coco ratllat. A continuació ho tallem en les porcions que vulguem.
Els ben enfarinem amb coco ratllat i ja els tenim fets!
I aquí tenim el resultat final:
O una versió més moderna, amb colorants alimentaris, per fer les delícies de la canalla (he detectat una misteriosa preferència a casa per tots els de color rosa...).

12 comentaris:

  1. M'he oblidat dels de codony (els que tenen un quadrat al mig)!
    Només cal tallar una barra de codony (el nostre també és domèstic) i embolicar-la amb massa mare com si fos un braç de gitano. Després el tallem a la mida que vulguem i cap al forn!
    Bon profit i bona castanyada :-)

    ResponElimina
  2. Quin bé de déu de panellets. A nosaltres tampoc ens agraden massa. Tu almenys has donat un cop de mà a la cuina, nosaltres ni això.
    Aquest panellets de colors, i els del forat curull de melmelada ens han encantat. Mil petons i visca la castanya!!

    ResponElimina
  3. molt bons! m'han agradat els de codony de colors :)

    salutacions

    ResponElimina
  4. Molt bons i molt bonics!!!!
    Aquest any els comprarem, però no tenen punt de comparació amb els fets a casa!
    Petonets

    ResponElimina
  5. La veritat es que fan molt bona fila!
    Salut!

    ResponElimina
  6. Em passa com a tú, a mi m'embafen massa, però fer-los i veure com s'ho passen de bé els altres sempre és un goig!, a més a més, és una tradició molt nostra que cal mantenir!.Els vostres són preciosos i el que no té preu és que la melmelada i el codony siguin casolans...FELIÇ CASTANYADA!

    ResponElimina
  7. nunca los he probado, pero viendo los tuyos me imagino que será dificil resistirse a comer solo uno ;)

    Salu2, Paula
    http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net

    ResponElimina
  8. surfzone, tenir criatures a casa i fer panellets ha de ser genial. Jo en faig -poquets- i en menjo però la il.lusió de quan era petit era molt major (curiosament amb el torró em passa el mateix...).

    :)

    ResponElimina
  9. No n'havia vist mai de coloraines!
    A mi tampoc m'agraden gaire, però em toca fer-los!!!!
    M'estimo més les castanyes i els moniatos, o els pastissets de moniato que he publicat avui.
    I els panellets que menys m'agraden són els de pinyons, que són els que tenen més bona fama.

    ResponElimina
  10. Que lindos los colores y las formas.....imagino estan deliciosos tambien!!.....Abrazotes, Marcela

    ResponElimina
  11. Jo cada any en faig, per a la família, però no els tasto... no m'agraden gens.
    N'has fet un bé de Déu, i aquests de coloraines es veuen ben divetits!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  12. T'han quedat molt bé, i així de colors queden molt originals, a casa meva nomès els hi agraden els de pinyons (són molt fins) perquè al preu que van els pinyons, ufff. Tot i que aquesta recepta de la thermomix queda molt bé, qualsevol els compra a la pastisseria que encara són mes cars,jeje..

    ResponElimina

Deixa'ns algun comentari :-D