Bé, avui SÍ que és el dia mundial del pa, així que ha tocat coure pa a casa. I dic coure'l, perquè vaig començar a fer-lo abans d'ahir... entre massa mare i temps de repòs, la massa d'aquest pa ha estat un parell de dies voltant per casa. La recepta ha sortit del magnífic bloc del Xavier, on ja li vaig dir que aquesta seria la recepta per a aquest any. Jo vaig fer la meitat de la recepta, ja que vaig creure (encertadament) que fent servir un kilo de farina per a la massa, em sortiria pa per dos mesos...
Al ser un pa fet amb massa mara i una llarga fermentació, ha d'aguantar força dies sense assecar-se massa. Val a dir que, sent bo com és, dubto que cap engruna arribi a dilluns!
Ingredients:
500 grams de farina de força
325 grams d'aigua
35 grams d'oli d'oliva
150 grams de massa mare líquida (explicada més endavant)
5 grams de llevat premsat
1 cullerada de sal
Un grapat d'olives
Orenga
Un rajolí de vi negre
Per fer la massa mare líquida, cal barrejar 100 grams d'aigua, 5 grams de llevat premsat fresc, 100 grams de farina de força i una culleradeta de sucre fins que quedi una mescla homogènia. A continuació es passa a un recipient que es pugui tapar i es deixa reposar entre 8 i 24 hores fora de la nevera. La massa creixerà, així que val la pena tenir-ho en compte i deixar-li força espai al recipient.
També aquest primer dia tallem les olives i les deixem a dintre d'una tassa cobertes de vi i amb l'orenga. Ho reservem tota una nit a la nevera.
L'endemà preparem la massa: jo ho vaig fer amb la Thermomix per treure'm feina, tots els ingredients menys les olives al vas, 5 segons a velocitat 6 i 15 minuts a velocitat espiga, temperatura 37ºC.
Després d'aquest temps s'hi afegeixen les olives i es pasta 1 minut a velocitat espiga (jo ho vaig fer 3 minuts més, però la màquina em va triturar massa les olives). Es passa la massa resultant a un recipient amb tapa i es deixa reposar, com a mínim 3 hores; el Xavier recomanava amb molt bon criteri deixar reposar la massa tota la nit a la nevera per fer una fermentació ben llarga. Jo ho vaig fer, així que passada la nit hem de treure la massa i passar-la, amb cura, a una safata de forn amb làmina de silicona, hi posem una empolsinada de farina per sobre i ho tapem amb un drap; ho deixem llevar un parell d'hores més.
Engeguem el forn a 200ºC i quan sigui ben calent, tirem uns quants glaçons al forn per tenir-hi vapor (un gran truc) i acte seguit hi posem el pa, fins que sigui ben torradet.
Si voleu fer un pa Shabat, aquí teniu el que vaig fer l'any passat. També podeu fer un pa al vapor com vaig publicar fa un mes, després de confondre setembre amb octubre...
Participeu-hi, que és molt divertit!

Me encanta este tipo de pan.
ResponEliminaMuchas gracias.
I és que hi ha pans que per ser bons necessiten el seu temps!!!
ResponEliminaÉs un pa d'aquells que no trobaràs mai en un forn, perquè això és artesania pura!
Quina feinada! Però té un aspecte esplèndid, i pel que dius boníssim, per tant ha valgut la pena l'esforç.
ResponEliminaI si amb la "pífia" de confondre't de mes has menjat pa casolà dos dies, què més vols??? Nosaltres encantats d'aquestes errades si vas fent cuites de pa tan esplèndides com aquesta!
PTNTS
Dolça
Una proposta boníssima, tens raó en que el rossejat és un gran bloc. Veig que has escollit un pa de debó per al dia del pa, un dels que no es pot fer 'en un momentet que tenia lliura' i el resultat es veu espectacular.
ResponEliminaA les fotos no es veien les olives, un cop llegida la crònica ara ho entenc :))
Una salutació!!
Tiene una pinta fantástica, aunque no se si yo podría hacer un pan que requiere tanta paciencia.... me comería las uñas! jajaja
ResponEliminabesitos
Qué pintaza tiene ese pan... me encantan los panes con cosas, pero tengo el tema de las masas ahí en lista de espera... Voy a tener que aventurarme, uno así con las aceitunas y esa pinta no se ve todos los días!!!
ResponEliminaeste pan le encantará a mi madre ;)
ResponEliminaSalu2, Paula
http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
Well done, your bread looks fantastic. Gracias por participar en el World Bread Day.
ResponElimina