Aquest cap de setmana va caure plat de luxe: filet de la Filo. I com sempre que fas algun estofat, en sobra. Poc o molt, però sempre en sobra. Mentre dinàvem, hem debatut el possible origen d'aquesta recepta. I hem arribat a la conclusió que això ha de ser un plat de pobre, de postguerra absolut: en un temps en què s'havia d'aprofitar tot, fer servir el suc que havia sobrat del plat de diumenge (de quan el pollastre era un luxe i el bacallà salat el menjar dels pobres) per donar sabor a unes tristes patates el dilluns o dimarts.
Badant una mica per altres blocs, he vist que tant a La cuina de sempre com Coses de Llàbiro ho recorden com una recepta típica de la seva mare... doncs jo també, en menjava la majoria de dilluns amb les carns que havien sobrat de diumenge: vedella, conill, senglar... el que fos. Sempre ho havia trobat boníssim, i era una manera barata d'allargar un plat exquisit. Posa-hi més patates, que són barates!
Veient la deriva econòmica dels nostres temps, no ens estranyaria que plats així tornessin a ser cada dia a taula... esperem que no ;-)
Ingredients:
Rampoines d'estofat (el nostre era de filet de vedella, ep!)
Patates
Aigua
Sal
Pelem les patates i les tallem a daus. Posem l'estofat en una cassola, hi posem les patates i hi afegim aigua freda fins que cobreixin. Hi posem sal al gust (poseu-n'hi força o us quedarà, literalment, molt aigualit). Engeguem el foc baix i deixem que faci xup-xup entre mitja hora i una hora. Com més ho deixeu, més gust agafaran.
Aquest plat també és ideal si a casa mengeu en hores diferents... si en feu força quantitat, aguanta molt bé l'escalfor i podreu menjar calent (o força tebi) amb hores de diferència. Bon profit!
Recordem que a final de mes torna el gran recapte d'aliments, us animem a participar amb una recepta a Blogs contra la fam!
que bones queden les patates amb suc de rostit, jo a vegades faig ous amb el suc del fricandó i encara hi suquem més pa!!!
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Em temo que amb la crisi que estem vivint sí que ens tocarà recuperar bons plats de patates… però eps! Aquest és de luxe!!! No ho havia fet mai d'aprofitar i allargar un estofat o rostit d'aquesta manera. Ja et dic que al proper ho farem! Molts petons!!
ResponEliminaNuni