Aquesta recepta és una mica laboriosa, però realment val molt i molt la pena, us recomano fer-la a casa, un dia que no hagueu de sortir, ja que cal passar poca estona a la cuina, però des de la primera barreja fins l'entrada al forn hi ha unes 6 hores de diferència...
La recepta ha sortir del llibre Pan y bollería con Thermomix.
Ingredients (2 coques o 30 croissants aproximadament)
Massa mare:
100 grams de llet sencera
30 grams de llevat fresc
170 grams de farina de força
Resta de la massa:
340 grams de farina de força
80 grams d'aigua
1 ou
75 grams de sucre
5 grams de sal
100 grams de mantega
Per fullar (evitem jocs de paraules aquí):
250 grams de mantega molt freda
Comencem preparant la massa mare: posem la llet al vas i programem 1 minut 37ºC, velocitat 1. Quan acabi, hi afegim el llevat i programem 10 segons, velocitat 3. Finalment hi posem la farina i ho pastem 30 segons a velocitat 4. Traiem la bola del vas i ho posem en un recipient amb aigua calenta per accelerar el procés. Quan floti, estarà a punt (amb 10-12 minuts n'hi sol haver prou).
Ep, que ja treu el nas!
Ara continuem preparant la massa: sense netejar el vas, hi posem la farina, l'aigua, l'ou, el sucre, la sal i la mantega.
Barregem 30 segons a velocitat 6.
Ara hi afegim la bola de massa mare (no cal ser molt escrupolosos amb l'aigua calenta que s'emporti, però tampoc ens passem!).
Ara programem 3 minuts a velocitat espiga. Quan acabi, ho deixem 45 minuts a dins del vas amb la tapa posada, que vagi llevant. Val la pena posar una bossa de plàstic per sobre, ja que la massa lleva molt.
Mentre va reposant, podem preparar la mantega per fullar la pasta: agafem el bloc de mantega i la posem entre dos trossos de plàstic transparent, grans, força grans (A4 o superior), i amb el corró anem aplanant la mantega fins que quedi un rectangle de 20x28 més o menys. Val la pena dir que aquest pas és força cansat, però té truc: primer es comença a cops de corró amb la mantega, perquè s'estiri una mica, i cap al final s'estirà rodant normal. Un cop acabat, es torna a posar a la nevera.
Quan la massa hagi reposat bé, començarem el que agrada tan a tot el món: a fullar :-)
Tot i que molts ho desitgeu, aquí vaig abandonar la càmera perquè tenia les mans enfarinades a més no poder...
Posem la massa sobre un plàstic gran i comencem a estirar-la fins que quedi un rectangle de 40x30 i uns 7 mm de gruix, més o menys. Hi posem la mantega al mig, de manera que ocupi el terç central. Llavors tancarem les ales, però que només es toquin per tancar-se. Ho sellem bé amb els dits, ho emboliquem amb el paper i cap al congelador, uns 15 minuts. Passat aquest temps, ho girem perquè es refredi igual per cada banda.
Ho traiem del congelador i tornem a estirar la massa: aquest cop fins que quedi d'uns 7-8 mm de gruix. Llavors en fem una volta doble: doblem la massa pel mig i tornem a doblar-la pel mig (veureu 4 capes al perfil). Ho emboliquem amb el mateix plàstic i ho deixem a la nevera, com a mínim mitja hora.
Aquí, coca :-)
Aquesta serà de greixons
Després d'aquest temps, ho coem a 180ºC entre 12 i 20 minuts, segons el gruix.
Em trec el barret,senyors!...M'agradaria molt fer jo mateixa la pasta de full, però és de les coses que considero més laborioses i així com altres coses no em fan gens de mandra, això no li trobo mai el moment de posar-m'hi...I mira que ha de ser bona feta a casa!.Un 10 per les explicacions!, a reveure!
ResponEliminaOstres, massa fullada casolana.
ResponEliminaNo m'hi veuràs sincerament. T'admiro per que és un procés leeeent i que jo trobo pesaaaaaaat :-)
Jo abans també la feia, i utilitzava una mantega francesa especial per a pasta de full que ara no sabria on comprar. Veig que tu has utilitzat una mantega normal i amb un resultat excel·lent
ResponEliminaReconec que no hi ha res com la pasta de full feta a casa, (i saps quins ingredients hi has posat), però quan vas amb preses, no hi ha res com agafar la que tens al congelador.
Ja m'imagino l'oloreta d'aquesta coca!
Oooh, wooow, uaaaalah, quina passada, a casa no més n'hem fet una vegada i no ens hem tornat a atrevir més!! a tu t'ha quedat meravellosament bé!!!
ResponEliminaJo tinc una baralla amb la mas fullada, però ara hi tornaré. Sempre surt doncs sense fulles. T'ha quedat genial.
ResponEliminaMuas!
Nunca me he atrevido con el hojaldre! Menudo trabajo, pero resultado espectacular... como nos cuidamos ;D
ResponEliminaEii que per a fer croissants mini amb cabell d'àngel van molt be!!! jeje
ResponEliminaOstres, aquesta es de les coses que se que no faré si no és amb TMX, sino és molta feina.
Enhorabona!!
Anna
Caram! això és nivell, jo només la he fet una vegada i com que no em va acabar d'agradar la relació feina -producte acabat no ho he repetit més, però veig que tu has triomfat!!
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Qué bona!!! Encara no m'he atrevit amb la pasta fullada. Però amb les teves explicacions ho provaré!
ResponEliminaPetonets
mercè, starbase, marylou: sembla molt laboriós, però no ho és tant. S'hi està molta estona, però és més esperant que fent coses...
ResponEliminagemma: no saps fullar bé? ;-)
lucía: pruébalo, no cuesta tanto como parece y el resultado es increíble.
anna: no! Amb cabell d'àngel no en veuràs mai per aquí!