dimecres, 30 de gener del 2013

Pastís ratllat


Tornem a l'atac, amb xocolata, com cal! Aquest pastís és molt bonic, especialment quan es talla, a continuació hi ha una foto on es veuen les ratlletes del tall, fa un efecte molt curiós. Us recomano no dir-ne res i deixar que els consumidors el vegin i se sorprenguin! La recepta original es fa amb Thermomix, va sortir a la revista Thermomix número 40, de febrer de 2012, i és molt més fàcil del que sembla. Jo us passo una versió adaptada a tota mena de cuines (tot i que les fotos són amb Thermomix).
Ingredients
Per a la massa:
8 ous
240 grams de sucre
240 grams de farina
Un pessic de sal

Per al farcit:
350 grams de mantega pomada
120 grams de llet
120 grams de sucre glacé
40 grams de cacau pur en pols

Per a la cobertura:
200 grams de nata
200 grams de xocolata
100 grams de nous

Primer de tot, escalfem el forn a 180 ºC, per dalt i per baix. Mentre s’escalfa, posem la meitat dels ous i del sucre en un bol i ho batem amb la batedora elèctrica fins que quedi una massa blanca (uns 10 minuts aproximadament). Hi afegim la sal i la meitat de la farina tamisada i ho barregem amb molta cura, ja que tot l’aire que tingui la barreja és l’únic que farà pujar la massa. Posem la mescla en una safata de forn amb paper vegetal i ho coem uns 10-12 minuts. Mentre s’està coent, preparem un altre cop la mateixa barreja i la coem exactament igual que la primera.

Mentre es va refredant la massa, preparem el farcit: posem tots els ingredients en un bol i ho batem amb la batedora elèctrica fins que obtinguem una crema (4-5 minuts).
Quan ja estigui presa, podem començar a farcir el pastís: abans, però tallem amb un ganivet cada capa de massa en 3 trossos. A continuació escampem tota la mousse per sobre de les dues capes de massa que hem fet. Agafem una punta de la massa i comencem a cargolar, mirant que quedi molt tibada; quan s’acabi, agafem aquest cargol i el posem a la punta d’una altra massa i continuem cargolant.
Cada cop que s’acabi, agafem el cargol (cada cop més gran), el posem a la punta de la següent massa i cargolem, fins que s’acabi tot. Ara el deixem vertical sobre una plata, acabem de folrar-lo amb la crema de xocolata que quedi, igualem el pastís per fora amb una espàtula i el reservem a la nevera una hora com a mínim.
Tallem les nous a ganivet.
Preparem la cobertura: primer de tot posem la nata en un cassó i la fem bullir. Quan hagi arrencat el bull, parem el foc i hi afegim la xocolata... si li afegiu esmicolada, anireu més ràpid. Anem remenant, amb el foc aturat, i la xocolata s'anirà fonent. Quan s’hagi fos tota, ja haurem acabat la preparació. Deixem que es refredi una estoneta o ens desfarà el farcit.
Posem el pastís sobre una reixa (també podem fer servir un paper de forn) i hi anem posant la xocolata per sobre, de manera que vagi caient pels costats. Si queda algun tros buit, ens podem ajudar amb l’espàtula perquè quedi tot cobert. Abans que la xocolata se solidifiqui, posem les nous per les parets del pastís. Quan ens hagi quedat ben decorat, posem el pastís a la nevera fins a l’hora de servir-lo.

Si volem, podem reciclar la xocolata que hagi caigut de la reixa (o que hagi quedat al paper vegetal): la barregem amb els trossos de nous que hagin caigut, i en fem bombons amb culleradetes d’aquesta barreja sobre paper de forn. Un cop siguin freds, es podran arrencar perfectament i fer servir com a decoració.

Variant nadalenca

Per fer-ne una versió de Nadal, la podeu farcir amb mousse de torró de Xixona (la recepta del farcit és de la Mercè de Cuina per a llaminers).


Per al farcit:
200 grams de torró de Xixona
250 ml de nata
100 ml de llet
1 ou
15 grams de sucre
6 grams de gelatina (3 fulls)


Comencem hidratant els fulls de gelatina en un plat amb aigua freda uns 10 minuts. Mentrestant posem al vas de la batedora la llet, el sucre i l’ou i ho barregem ben barrejat. Hi afegim el torró de Xixona a trossets i ho batem ben bé. Passem aquesta barreja molt espessa a un cassó i ho posem a foc mig una estona, fins que estigui a punt de trencar el bull, l’anem remenant vigilant que no s’enganxi. Llavors hi afegim la gelatina ben escorreguda i ho remenem molt bé, que quedi completament dissolta.
Ho retirem del foc i ho deixem refredar una estona (però no molt , temps que aprofitarem per muntar la nata. Al final afegim la barreja de torró en tres cops, que la nata no se’ns desmunti de cop amb el canvi de temperatura sobtat, i l’anem barrejant amb molta cura. Reservem el mousse 2-3 hores a la nevera fins que quedi ben presa (si voleu assegurar el resultat, poseu-la en una mànega pastissera, us facilitarà molt la feina de farcir).


2 comentaris:

  1. MMm boníssim Ruben, aquest dissabte vaig a sopar a casa uns amics i m'has solucionat le spostres, gràcies

    ResponElimina
  2. Te una pinta genial! Agafo la proposta.

    ResponElimina

Deixa'ns algun comentari :-D